top of page

Yoga, voor iedereen

Het woord ‘yog’ betekent eenheid in het Sanskriet. En dat is niet voor niets. Yoga verenigt lichaam, geest en energie. Met een kalme gemoedstoestand als resultaat. Ook zorgt het voor een betere fysieke gezondheid, mentale controle en zelfbewustzijn.

 

Yoga is een filosofie uit India en bestaat uit verschillende onderdelen. De vorm die wij kennen, de fysieke vorm, wordt bij yoga gebruikt om je lichaam sterker en flexibeler te maken, dit ter voorbereiding op je meditatie. Andere onderdelen van yoga zijn de omgang met je medemens, eetgedrag en meditatie.

​

Naast het flexibeler maken van je lichaam brengt het meer rust in jezelf. Het is een stukje mindfulness. Tijdens de yogales werk je gericht in het moment en focus je je op ademhaling en je lichaam. Het leren focussen is ook van grote waarde in het dagelijks leven.

In het begin zul je misschien veel om je heen kijken naar wat anderen doen: hoe staat je buurman? Wat heeft je buurvrouw voor kleren aan ;)? Naar mate je meerdere lessen volgt, leer je vragen en oordelen los te laten en voel je steeds meer wat die houdingen eigenlijk met je lichaam doen.

 

Maak van inspanning, ontspanning

Yoga leert je rustig te worden. Naast gerichte focus, helpt het ook om te weten hoe je van een inspanning, ontspanning maakt.

We zijn tegenwoordig altijd maar bezig met inspanning. Sporten, werken, deadlines, telefoon, sociale contacten, het gaat maar door. Alles wat we doen is actief. Het is zo veel, dat we soms niet eens meer weten hoe we echt moeten ontspannen.

Bij yoga leer je in jezelf te keren, naar jezelf te luisteren, door bewust na een inspanning de ontspanning op te zoeken en middels je ademhaling de rust op te zoeken.

​

En er nog veel meer voordelen op te noemen van yoga, zoals beter slapen, betere spijsvertering, calorieën verbranden en het trainen van een sterkere core, afhankelijk van het soort yoga dat je doet. Ook fysieke klachten zoals rugpijn worden verholpen. Vooral in deze tijd zit onze rug steeds vaster. Tegenwoordig bestaat bijna alles wat we doen uit handelingen die naar voren zijn gericht. Boodschappen, computeren, fietsen, noem maar op. Dat, terwijl je rug eigenlijk gemaakt is voor allerlei soorten bewegingen. Het is bijvoorbeeld goed om je wervel regelmatig te draaien. Dan blijf je flexibel, maar word je ook sterker.

 

Yoga creëert ruimte in je lichaam, waardoor energiebanen beter doorstromen en je losser wordt.

 

Een jonge rug maakt je in z’n geheel jonger. In yoga zeggen ze ook wel eens:

‘Je ware leeftijd is af te lezen aan de flexibiliteit van je rug’.

Kijk maar eens naar jonge kinderen. Hun rug is altijd flexibel. Iemand met een stijve rug ziet er ook al gauw ouder uit.

​

Om te beginnen met yoga, hoef je je echt niet meteen in allerlei verschillende bochten te kunnen wringen. Sterker nog, juist als je niet flexibel bent, gaat het je veel brengen :)

Veel mensen denken dat ze alle poses moeten kunnen ‘zoals op het internet staat’, maar daar is niks van waar. Iedereen kan yoga. In het begin gaat het misschien wat moeizaam maar dat geeft niks. Ieder lichaam is anders. Het gaat er niet om dat jij perfect in die houding staat, maar om wat het voor jouw lichaam doet.

ayurveda-yoga-gezondheid_yoga4.png

     Virabhadrasana 1

Oftewel Krijger 1, afgeleid van het Sanskriet Vira (held), Bhandra (vriend) en Asana (houding) waarbij je benen en voeten het fundament vormen en je balans wordt uitgedaagd. Je kunt je romp rechtop houden of iets achterover buigen; opent en geeft ruimte aan je borst en versoepelt je rug.

Verdere voordelen:

* Versterkt armen, benen, lenden,

  schuine buik en rugspieren.

* Verbeterd balans en concentratie

* Bevordert zelfvertrouwen en

  doorzettingsvermogen

* Geeft meer energie

​

DSC_8621_low.jpg

Urdvha Mukha Svanasana

De Opwaartse Hond lijkt op een hond die zich uitstrekt na het opstaan. 

Het opent je borst en schoudergebied,  versterkt je rug, polsen, armen, bilspieren en beenspieren en versoepelt ruggengraat.

De stretch aan de voorzijde stimuleert je spijsvertering en je schildklier. Het buigen van de ruggengraat stimuleert het zenuwstelsel wat vermoeidheid en milde depressie kan voorkomen.

* Bevorderd dus houding en humeur :) 

* En een soepele ruggengraat houd je

  langer jong en vitaal. 

​

​

Gomukh- Garudasana

Deze houding is een mix van Gomuck = koeienkop (benen) en Garuda = adelaar (armen).

De houding geeft stretch aan je enkels, heupen, hamstrings, knieën, dijen, schouders en bovenrug. 

Onverwerkte emoties en angst slaan zich vaak op in de heupen. Deze heupopener is goed voor het loslaten van je emoties. Adem diep in en bij de uitademing laat je los...

En door het twistende effect bij de lymfzones worden deze gestimuleerd voor het afgevoeren van afvalstoffen. 

​

​

DSC_8655_low.jpg

Natarajasana

De Danser is een balanshouding die je schouders en borst opent en je dijen, liezen en het buikgebied een goede stretch geeft. Dit creëert (adem) ruimte aan de voorkant van je lichaam waardoor nieuwe energie ontstaat.

De Dansen versterkt tevens de beenspieren, knieën, enkels en buikspieren en is een goede oefening voor je balans en concentratie. 

Dus goed voor lichaam en geest. 

​

​

​

​

ayurveda-yoga-gezondheid-yoga5.png
ayurveda-yoga-gezondheid_yoga1.png

Parsvakonasana

De Zijwaardse hoek 

DSC_8552_low.jpg
bottom of page